uzayda ilk 3 boyutlu yazıcı denemesi ağustosta

3 boyutlu yazıcılar yakın gelecek için büyük bir potansiyel vaadediyor. Yazıcıların fiyatlarının düşmesi ve çıktı maliyetlerinin azalmasıyla 3 boyutlu yazıcı ürünleriyle çok daha sık karşılaşabileceğiz. Firmalar, şimdilik binlerce dolar seviyesinde dolaşan 3B yazıcıların fiyat etiketini 250 dolara düşürmeye çalışılıyor. 3 boyutlu devrimin eğişindeyiz.

Bu devrim, şimdiden en uç karakolumuza ulaşmak üzere. NASA, ağustos ayında bir 3B yazıcıyı UUİ’ye göndereceğini açıkladı. Projenin adı Made In Space. Bildiğimiz made in Turkey gibi, uzayda yapılmıştır, üretilmiştir anlamına geliyor. Uzay Üretimi belki daha şık bir terim olur. Amaç ise, uzayda astronotların kullanacağı bazı gereçlerin, ikincil parçaların ve hatta mikro ölçekteki küp uydular olan küpsatların parçalarının 3B yazıcı ile üretilmesi.

Made in Space ekibi, uzaya çıkacak ilk 3B yazıcı üzerinde çalışırken.

3B yazıcılar, yerçekimsiz ortamda başarıyla çalışabilirlerse, önümüzdeki yıllarda uzay istasyonu ve daha önemlisi Ay ve Mars görevlerindeki mürettebatların ihtiyaç duyacağı kimi ekipmanın, Dünya’dan gelecek sonraki kargo seferini beklemeye gerek duymadan, yerinde üretilmesini sağlayabilir. Bu oldukça büyük bir atılım. Maliyetleri düşürecek ve uzaydaki kolonilerin, Dünya’ya olan bağımlılıklarını belli ölçüde azaltacak.

Peki biz, yörüngeye çıkma şansı henüz çok düşük olan yerdeki amatör astronomlar bu teknolojiden nasıl faydalanabiliriz? Amatör teleskop yapımıyla uğraşanlar, teleskobun ikincil parçalarının bir kısmını kenileri üretebilir: gözmerceği yuvası ve örümcek gibi. Ya da dürbünü üçayağa bağlamak için bir bağlantı parçası. Herşey maliyetlerin düşmesine, ve biraz hayal gücüne bakıyor.

kaynak: universetodaywired.com |  madeinspace.us |

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir