Mavi Ay nedir?

Mavi Ay veya Mavi Dolunay, bir takvim ayı içersinde gözüken ikinci dolunaya verilen isimdir. Bu ay, 2 Ekim’de dolunay evresinde gördüğümüz Ay, ikinci kez 31 Ekim’de dolunay olarak görülecek.

Diğer bir tanımlama ise hesaplamada mevsimleri kullanıyor. Her mevsimdeki üç ayda normalde toplam üç dolunay gerçekleşir. Mevsimdeki dördüncü dolunay mevsim mavi ayı olarak adlandırılıyor. Astronomik açıdan mevsimler ekinoks ve gündönümleri başlıyor.

Fazladan dolunay Ay’ın periyodu ile takvim ayının örtüşmemesiyle ortaya çıkıyor. Kameri takvimde elbette böyle bir kavram yok.

Kameri ay süresinde Ay’ın evreleri. Telif: Giorgia Hofer

Mavi Ay hakkında merak edilenler

Ay mavi mi gözükecek?

İsminin çağrıştırdığının aksine mavi aylar uydumuzda bir renk değişimine işaret etmez. Normal koşullarda Ay’ı yine aynı renkte göreceğiz.

Uydumuz ancak, volkan patlamaları veya yangınlar sonucu atmosfere saçılan parçacıkların kırmızı rengi perdelemesiyle mavi olarak görülebilir.

ismi nerden geliyor?

Öyleyse neden “mavi ay” diyorlar? Bu sorunun kesin bir yanıtı yok. Bazıları bu terimin, volkanik bir patlamadan sonra duman ve küllerin Ay’ı maviye çevirmesinden kaynaklanmış olabileceğine inanıyor.

Diğer bir teori ise terimin kökenini 400 yıldan daha uzun bir süre öncesine kadar izliyor – halk bilimci Philip Hiscock, bir zamanlar Mavi Ay’ı çağırmanın bir şeyin saçma olduğu ve asla olmayacağı anlamına geldiğini öne sürdü.

ne derece nadir bir olay?

Ay’ın evrelerinin kendini tekrar etmesi için gereken süre (sidonik ay), 29.5 gündür. Bu, Şubat haricindeki Gregoryen takvim aylarından daha kısa bir süre. Görüldüğü gibi koşullar gereği çok nadir bir olaydan bahsetmiyoruz. Mevsimsel olan biraz daha az sıklıkla gerçekleşiyor. 1550 ile 2650 arasındaki 1100 yıl içinde, 408 mevsimlik ve 456 aylık Mavi Ay var. Bu da her iki veya üç yılda bir bu fenomenle karşılaştığımız anlamına geliyor.

Gerçekten hafif mavi renkte gözüken bir dolunay, uygun atmosfer koşulları gerektiren çok nadir bir olaydır. Crefollet

Ay’ın gerçekten mavi gözükmesi ise inanılmaz derecede nadirdir ve takvim veya Ay’ın evreleri ile hiçbir ilgisi yoktur. Bunun yerine atmosferik koşulların bir sonucudur. Volkanik küller ve duman, havadaki su damlacıkları veya belirli bulut türlerinin tümü, nadir durumlarda mavi bir gölge alan bir Dolunay’a katkıda bulunabilir.

kaynak: timeanddate.com |

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir