manyetik alan 3,5 milyar yaşında

Yeni yapılan bir araştırma, Dünya’nın manyetik alanının sanılandan 250 milyon yıl daha yaşlı olduğunu gösteriyor. Kayalar üzerinde yapılan araştırmada, 3,2 milyar yıl önce de manyetik alanın şimdiki kadar güçlü olduğu bulunmuştu. Yeni kaya örneklerindeki manyetik alan izi ise 250 milyon yıl daha geriye gidiyor: 3,45 milyar yıl.

dünyanın manyetik alanı

Nev York’dakiRochester üniversitesi ve Güney Afrika’daki KvaZulu-Natal üniversitesinden biliminsanlarının oluşturduğu ekibin çalışması, 5 Mart günü Science dergisinde yayınlandı.

Manyetik alanın yeni doğum yılı, Dünya’nın gezegenlerarası bölgedeki kalıntılarla bombalandığı dönem ile atmosferin oksijen ile dolmaya başladığı dönem arasındaki, yaşamın en erken basamaklarının geliştiği evreye karşılık geliyor. Daha önceki çalışmalar manyetik alanın, gezegenin atmosferini kopartan, suyu buharlaştıran ve yüzeydeki canlılığı yokeden  ölümcül güneş ışınımına karşı bir kalkan görevi üstlendiğini öngörüyordu.

Demir mineralleri manyetik alanın yönünü ve şiddetini kaydeder. Fakat bu kayıtların uzun süre boyunca değişmeden kalabilmesi de gerekiyor. Bu nedenle araştırmalarda kuartz kristalleri içindeki demirden oluşan magnetit ullanıldı. Kuartz kristalleri içindeki magnetiti, oluşumundan sonraki kimyasal etkilerden başarılı şekilde koruyor.

Araştırma ekibinin lideri John Tarduno’ya göre yaşamın ortaya çıkabilmesi için iki şey gerekli: biri su, diğeri ise  güneş rüzgarlarıyla suyun erozyona uğrayıp uzaya saçılmasını engelleyen manyetik alan. Mars manyetik alana sahip olmadığı için bugün kuru olabilir.

kaynak: wired.com | görüntü: nasa

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir