23 Nisan günü gerçekleşen astronomi, uzay ve havacılık alanındaki önemli tarihi olaylar hakkında kısa bilgiler:
1920 – Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Ankara’da kuruldu. Meclis başkanlığı görevi bir gün sonraki ikinci toplantıda Mustafa Kemal Atatürk’e verildi. Türkiye’nin işgaline karşı Kurtuluş Savaşı’nı örgütleyen Meclis 1923 yılında cumhuriyeti ilan ederek saltanata son vererek modern Türkiye’nin temellerini atan devrimleri gerçekleştirecekti.

1967 – Sovyet uzay programı: kozmonot Albay Vladimir Komarov’u taşıyan Soyuz 1 (Rusça: Союз 1, Union 1) fırlatıldı. Soyuz uzayaracının ilk insanlı uçuşu olan görevde pek çok teknik sorun yaşandı. sonunda bir facia ile sonuçlandı. Paraşüt arızası nedeniyle iniş modülü yere çakıldı ve Komarov hayatını kaybetti. Bu, uzay uçuşu tarihindeki ilk uçuş ölümüydü. [wikipedia]
23 Nisan günü doğanlar ve ölenler:
1792 – İrlandalı astronom ve fizikçi Thomas Romney Robinson doğdu (ö. 1882)
1858 – Nobel Ödülü sahibi, Alman fizikçi ve akademisyen Max Planck doğdu (ö. 1947). Planck kendi adıyla anılan Planck Yasası’nı keşfetti. Planck yasası belirli bir sıcaklıkta termal denge durumunda bulunan bir kara cisim ışımasının yaydığı elektromanyetik radyasyonu ifade eder. Yasa 1900 yılında Max Planck bu ismi önerdikten sonra isimlendirilmiştir. Planck yasası modern fiziğin ve kuantum teorisinin öncül bir sonucudur.