22 Ekim

22 Ekim günü gerçekleşen astronomi, uzay ve havacılık alanındaki önemli tarihi olaylar hakkında kısa bilgiler:

1884 – ABD’nin başkenti Washington’da toplanan Uluslarası Meridyen Konferansı’nda başlangıç meridyeni kabul edildi. Başlangıç meridyeni, boylamı 0° olarak tanımlanan meridyendir. Londra’nın Greenwich kasabasından geçtiği için bu isimle de anılır. Uluslararası olarak meridyenlerin konumuna karar vermek, ticaretin ve haberleşmenin gerektirdiği zaman dilimlerinin belirlenmesi açısından büyük önem taşıyordu. Uluslarası Meridyen Konferansı‘na Osmanlı İmparatorluğu’da katıldı. Osmanlı’da bu tarihten sonra uluslararası haritalarda Greenwich başlangıç olarak kabul edilse de Osmanlı haritalarında Ayasofya’dan geçen meridyen baş meridyen olarak gösteriliyordu.

1963 – BAC One-Eleven prototip uçağı test uçuşu sırasında düştü. Mürettebatın tamamı hayatını kaybetti.

1968 – Apollo 7’nin mürettebatı komuta modülüyle Atlas okyanusuna indi. Apollo 7 görevi ilk insanlı Apollo görevidir. Mürettebat Dünya yörüngesinde daha sonraki görevde ayrılıp tekrar kenetlenmesi denenmeden önce Komuta Modülü ile Servis Modülü’nün performansını test etti. Ayrıca uzaydan ilk kez canlı yayın denemesi yapıldı.

Okyanusta yüzen komuta modülünün üzerinde, mürettebatı almak üzere bir helikopter uçuyor.

1975 – Sovyetler Birliği’nde geliştirilen insansız uzay sondası Venera 9, Venüs yüzeyine indi ve yüzey fotoğrafını göndermeyi başardı. Bu sayede başka bir gezegenden fotoğraf gönderen ilk uzayaracı oldu. Bir uydu bir de yüzey sondasından oluşan görevde yüzey aracı Venüs cehenneminde kısa süre dayanabildi. Uyduyla iletişim ise 22 Mart 1976’ya kadar sürdü.

1992LAGEOS-2 uydusu, STS-52 mekik görevinde yörüngeye yerleştirildi. LAGEOS-2, tıpkı 1976’da fırlatılan kardeşi gibi pasif bir uydu. Herhangi bir hareketli parça, elektronik ekipmana ve gerek duyulmadığı için enerji kaynağına sahip değil. LAGEOS’un üzerinde yalnızca aynalar var. Bu özel aynalar, Dünya’dan gönderilen lazer ışınlarını geri yansıtmaya yarıyor. Uydunun konumu net şekilde bilindiği için, lazer ışınının geri dönüş süresi hesaplanarak Dünya’daki ölçüm noktalarının konumları çok hassas şekilde ölçülebiliyor. Uydu milyonlarca yıl yörüngede kalabileceği için, kıtaların hareketinini tespit için iyi bir ölçüm aleti olarak kullanılabilecek.