Haziran 26th, 2009 by astroturk

Birkaç istisnayı saymazsak, Türk medyasının bilimsel haberlere karşı yaklaşımı tam bir faciya. Bu haberleri yalnızca sansasyon yaratabilme kapasitelerine göre deÄŸerlendiriyorlar. ÇoÄŸu zaman da bilimsel gerçeklikten ve gazetecilikten uzak haberler ‘yaratıyorlar’.

Bunun son örneÄŸinden AkÅŸam gazetesi yazarı MehveÅŸ Evin’in yazısıyla haberim oldu. Evin’in Basının Uzaylıları baÅŸlıklı yazısında, piyanist ve besteci Anjelika Akbar ile röportaj yapan Bugün gaztesinin Akbar’ın sözlerini çarpıttığı ve söylemediÄŸi sözleri sanki söylemiÅŸ gibi gösterildiÄŸi yazıyordu. Haberin kaynağı da kendisiyle röportaj yapılan Akbar.

Bugün’ün yazdıkları ve Akbar’ın söyledikleri (Evin’in yazısından)

1- Bugün’e göre babam, ilk uzay gemisini yapmış, haberim yok! Oysa babam, ilk uzay gemisini tasarlayan Korolyov’un müzesini kurdu demiÅŸtim!
2- Rusların, Ay’daki uzay ÅŸehri hakkındaki açıklamasını sadece duyduÄŸumu söyledim, Bugün’de baÅŸlık ‘Uzaylılar Ay’ın karanlık yüzünde’ diye atıldı!
3- Bu konularla zannedildiği gibi ilgilenmiyorum. Asla hiçbir şey iddia etmiyorum. Gökyüzüne baktığım zaman evrende yalnız olmadığımız konusuna inananlardanım. O kadar!

Korolyovun, tasarımında rol oynadığı uzay araçlarından Sputnik I, uzaya yollanan ilk insan yapımı araç sıfatıyla uzay çağının başlangıcının simgesi.

Korolyov'un, tasarımında rol oynadığı uzay araçlarından Sputnik I, uzaya yollanan ilk insan yapımı araç sıfatıyla uzay çağının başlangıcının simgesi.

Akbar’ın babasının adına müze kurduÄŸu Sergey Korolyov, Sovyet uzay programında kilit rol üstlendi. Uzay çağının baÅŸlangıcı kabul edilen ilk uydu Sputnik I’den, Soyuz’lara kadar, Sovyetlerin uzayla ilgili önemli baÅŸarılarında imzası var.

kaynak

Bugün | AkÅŸam – MehveÅŸ Evin | tr.wikipedia

Share

Leave a Reply

Spam protection by WP Captcha-Free